A, zašto?!

Za djelatnike Čistoće Opuzen d.o.o. skoro svaki ponedjeljak znači isto – saniranje komunalne opreme koja se za vrijeme vikenda tijekom noći često brutalno uništava. Kante za otpad, kontenjeri, klupe, ljuljačke, sprave za igranje u parku, panoi, prometni znakovi, autobusne stanice, zelene površine i ostala javna imovina skoro svaki ponedjeljak ujutro dočeka demolirana od strane nepoznatih, neodgovornih, neodgojenih počinitelja, kojima je takvo devijantno ponašanje, izgleda, preraslo u hobi. Vandalizam se redovito događa vikendom noću.

Ostavljanje krupnog otpada na svakom milimetru javne površine prelazi granice strpljenja, ako je poznato, da svi građani grada Opuzena koji uredno podmiruju svoje obveze mogu dobiti kamion Čistoće Opuzen d.o.o. na raspolaganje za utovar krupnog komunalnog otpada. Nerijetko se dogada da pod okriljem noći u centru Opuzena gdje su postavljeni kontenjeri za korisnike u zgradama, nepoznati počinitelji sa autima, kamionima, prikolicama ostave krupni otpad, tako da sutra izgleda kao da se otpad nije pokupio danima, rješavajući se pritom otpada ispred svojih vrata, a donoseći ga drugima. Još gora stvar je paljenje tog otpada na javnoj površini u boksovima koji su napravljeni da bi se u dogledno vrijeme postavili kontenjeri za razdvajanje otpada.

Za Božić 2015. godine nestale su sve kante na pjaci i na Rivi, te većina klupa u parku. Klupe su glavna zanimacija nepoznatih vandala, koji je vikendom polome, a kad to nemogu, zapale vatru ispod njih. Od Božića do danas zapaljena su 3 kontenjera, uništen veći broj klupa, zapaljeni boksovi, počupano cvijeće, uništena većina šetnice u parku (potrebno promjeniti 85 kocki) zbog onih koji preko cijelog parka prođu sa autom. Ide se do te mjere da se presadnice iz kamenih posuda za cvijeće iskopaju i odnesu kući.

Sami ste vlasnici svojih vrtova, i grane od mandarina, palmi, maslina je isključivo vaša briga, te ih ne možete ostavljati po javnim površinama. Ne možete napuniti kontenjere raznim granama tako da se osnovni komunalni otpad ne može odložiti.

Komunalno redarstvo je u više navrata nemoćno, jer su počinitelji nepoznati. U suradnji sa policijom, kojom smo već u više narata prijavljivali uništavanje imovine, radimo na otkrivanju počinitelja, a vjerojatno je riječ o istim osobama, kojima izgleda nije u interesu ljepši i uredniji grad.

Zadnja opcija koja nam preostaje je postaviti nadzorne kamere u centru Opuzena, ali zbog koga da kulturni građani grada Opuzena, njihovi gosti i turisti osjete nelagodu da im netko prati svaki korak?

Molimo da svako saznanje svih vrsta vandalizma prijavite na 020/671-418, na info@cistoca-opuzen.hr , poštujući diskreciju svake prijave.

Još jednom pozivamo građane grada Opuzena da čuvaju javne površine i inventar na njima, jer one služi isključivo Vama. Svi možemo pridonijeti urednosti našeg mista i civiliziranom ponašanju.

A, zašto?!